Dobročinný obchod Dobromysl v Brandýse nad Labem ze svých výdělků financuje malé projekty, které nemohou žádat o dotace v běžných výzvách

Takzvané „charity shops“ jsou zajímavým způsobem, jak vydělat peníze a zafinancovat jimi malé projekty, které se nemohou hlásit do velkých dotačních výzev. Jeden takový založila MAS Střední Polabí v Brandýse nad Labem. Do obchodu Dobromysl přináší zboží lidé z celého města, čímž se podílejí na realizaci malých projektů, které žádají o podporu do dvaceti tisíc.

Obchod Dobromysl založila MAS Střední Polabí v dubnu 2019 a stala se tak první MASkou, která má tzv. charity shop. Z výdělku obchodu, který prodává zboží z druhé ruky od obyvatel města, je od té doby možné financovat menší projekty, které pro svou realizaci potřebují částky zhruba do dvaceti tisíc. „Přijde mi, že je skoro snazší sehnat peníze na velké projekty, než na malé. Když někdo potřebuje například pomůcky pro diakonii nebo je potřeba obnovit boží muka. Na takové částky nemá smysl psát granty,“ uvádí vedoucí MAS Střední Polabí Barbora Roušarová. Obchod byl založen v prostoru blízko školy, který město poskytlo za jednu korunu ročně a platby za energii. Díky tomu vydělá obchod na sebe, zaměstnance a dokáže zafinancovat projekty bez pomoci MAS. Měsíční zisk je zhruba 5 – 15 tisíc, někdy je to méně, ale někdy i více. Připravit prostor netrvalo příliš dlouho – od ledna do března. Velkou pomocnou ruku poskytlo město Brandýs nad Labem, které například za své náklady vyměnilo výlohu obchodu. „Na obchod si lidé rychle zvykli. Zastaví se tu, když jdou třeba na poštu nebo jen tak kolem. Kdybychom díky tomu mohli podpořit třeba osm projektů ročně, bude to plnit svůj smysl,“ říká Roušarová. Z výdělků obchodu bylo zatím podpořeno šest projektů dohromady za 98 024 korun.

Účastní se město i okolí
V obchodě prodávají dvě ženy na poloviční úvazek a dvě brigádnice. „Hodně se to rozšířilo. Lidé nosí mnoho věcí, že se někdy ani nezastavíme a jen ty věci třídíme,“ sděluje vedoucí obchodu a jedna z prodávajících Veronika Janečková a Barbora ji doplňuje: „Hezky to funguje. S Veronikou pracuje také paní Eliška a tím, že jsou obě povahově jiné, tak se jejich pohledy na zboží dobře kombinují a každý má svůj okruh zákazníků.“ Do zásobování obchodu se zapojilo téměř celé město, které pak sleduje průběh projektů, které se v danou chvíli mají realizovat. Podle Veroniky to taky dobře funguje, protože město je velmi komunitní. Mladí lidé, kteří se přistěhují, se vždy snaží zapadnout, organizuje se zde mnoho společných akcí, funguje hodně kroužků, neziskových organizací, sborů, klubů atd. Příkladem obchodu Dobromysl by se podle zakladatelek mohla inspirovat spíše velká města, než malé vesnice. Charity shop zaujal zástupce MASek například v Kyjově a v Plzni, kde funguje farmářská prodejna.

Mladá MASka plná odborníků
MAS Střední Polabí má za sebou první programové období, vznikla v roce 2013. Zahrnuje specialisty, kteří mohou odborně poradit v jednotlivých odvětvích projektů, jako jsou životní prostředí, sociální projekty, školství atd. „Celý rozvoj životního prostředí jde třeba za jednou naší kolegyní. Když za ní přijde podnikatel, že si chce u sebe obnovit tůň, tak ona si s ním sedne, všechno mu vysvětlí, poradí, pomůžeme mu s potřebnými povoleními apod..“ vysvětluje Barbora Roušarová. V MASce fungují dobře také místní akční plány, které sdružují školy a školky. „Jednou nám přinesla věci do obchodu učitelka, která se díky MAP dozvěděla, že tu máme dobročinný obchod, tak má fungovat MAS, propojujeme území a projekty,“ doplňuje Veronika Janečková.

Poznávací aktivity pro turisty i místní
Kromě dobročinného obchodu patří mezi další projekty MAS Střední Polabí například také turistická soutěž Fextovo území na podporu turismu v regionu. „Každý rok vytiskneme od 5000 až 7000 hracích archů pro rodiny s dětmi a vyznačenými zajímavými lokalitami, které rodiny musí obejít a splnit soutěžní úkoly. Do konce října soutěžící své archy odevzdají a od místních podnikatelů pak ti, co plán dokončili, získají cenu,“ vysvětluje Roušarová. Cílem aktivity je ukázat přistěhovalým lidem a turistům, jaké zajímavosti najdou v okolí.

Dalším zajímavým poznávacím projektem této MASky jsou vycházky do přírody Polabské toulky s učiteli, zaměstnanci muzea a odborníky na životní prostředí, kteří jednou za měsíc v sobotu vezmou veřejnost po přírodních krásách Polabí. Za dobrovolné vstupné se pravidelně procházek účastní lidé všech generací a my z něj uhradíme čas odborníků.

MASka také již třetím rokem pořádá také Adventní kalendář pomoci. Před Vánocemi se otevře 24 okének na sbírky pro soc.služby a potřebné. Patřily tam i zájmové kroužky a vstupy do zoo pro soc.slabé děti. Vybraná částka je přes 50 tis. korun ročně, která je následně rozdělena organizacím podle jejich potřeb. Na začátku roku 2020 tak MAS Střední Polabí darovaly azylovému domu pro matky s dětmi pračku, pomůcky pro hospicovou péči apod. “Líbí se nám, že místní lidé a místní firmy podporují místní potřebné projekty,” uzavírá vedoucí MAS Střední Polabí Barbora Roušarová.

Další články

Zobrazit více článků