Podnikatelský venkovský akcelerátor pomáhá rozjet podnikání

Zpracovat podnikatelský plán a možnost otestovat své podnikání. To nabízí projekt Máš na to podnikatelského družstva BEC Družstvo, který běží v Olomouckém kraji a podporuje ho Místní akční skupina Šumperský venkov. Až třicet začínajících podnikatelů ročně má k dispozici odborné lektory a mentory, kteří jim pomáhají krok za krokem úspěšně rozjet svůj byznys. Podle zakladatelů celého konceptu až čtyřicet procent lidí díky programu začne úspěšně podnikat. 

 

Myšlenka celého konceptu se zrodila u majitelů BEC Družstva před několika lety v zahraničí. V roce 2012 poté založili manželé Škrabalovi BEC Družstvo v Šumperku a do této chvíle se do jeho aktivit zapojilo téměř tři sta začínajících drobných podnikatelů. To jim pomáhá krok za krokem rozjet svůj byznys. Výjimečnost celého konceptu tkví v tom, že vybraným podnikatelům umožňuje otestovat jejich byznys v rámci družstva, ve kterém jsou ze začátku zaměstnanci, dostávají plat a snižuje se jim tak riziko případných ztrát. Během let se BEC Družstvo rozrostlo do dalších pěti filiálek po celé republice. 

BEC Družstvo (Business and Employment Co-operative) nabízí ve třech fázích účastníkům veškerou pomoc v rozvoji jejich podnikání. Jak uvádí projektová manažerka Eva Škrabalová, tak všem zúčastněným po celou dobu programu radí a jsou k dispozici zkušení odborníci. „Mentoři pomáhají s rozvojem podnikatelských dovedností. Účastníci kurzu se učí na seminářích právní aspekty podnikání, jak nastavit marketingovou strategii, daně a ostatní povinnosti začínajících podnikatelů nebo jim experti pomáhají tvořit samotný podnikatelský plán. Zejména se hlásí malé firmy,“ uvádí Škrabalová.

Tři úspěšní absolventi postoupí z takzvaného akceleračního programu do fáze testování. „Tři vybraní účastníci kurzu od nás získávají po dobu šesti měsíců mzdu a testování svého podnikání pod záštitou BEC Družstva, než se pustí do ostrého provozu,” dodává Škrabalová.  

Jedním z úspěšných podnikatelů, který prošel kurzem, je paní Petra. Ta spolu s partnerem provozuje úspěšný obchod KK botičky pro kluky i holčičky nedaleko Šumperka. “Musím říct, že díky projektu Máš na to jsem získala všeobecný přehled, co je dobré vědět a zajistit k úspěšnému zahájení podnikání. Vědomosti a dovednosti získané na kurzu využívám prakticky denně. Absolvování tohoto kurzu mohu jen doporučit,” popisuje konkrétní zkušenost Petra.

Tento rok porota ocenila letošní vítězku Janu Václavíkovou a její projekt Předškolák, který individuálně připravuje děti na nástup do školy. Akcelerátorem však prošli do této chvíle podnikatelé široké škály činností od digitálního marketingu až po výrobu dřevostaveb na zakázku. 

Celou myšlenku zaštítila Místní akční skupina Šumperský venkov, která působí na Olomoucku a podporuje drobné živnostníky a začínající podnikatele. „Mnoho lidí má skvělé nápady, akorát potřebuje trošku postrčit a navést správným směrem, aby bylo jejich podnikání úspěšné. Navíc i naše místní akční skupina podporuje malé podniky, například zmíněným KK botičkám i nadále pomáháme se získáním finanční podpory pro jejich aktivity,” uzavírá Iva Václavová z MAS Šumperský venkov.

Foto: Jan Berounský

Další články

Zobrazit více článků