Ze staré pekárny v obci Rybí vznikl prostor pro kulturu, tvořivé dílny a setkání při kávě

Malebná stavba z 30. let 20. století sloužila v minulosti také jako prodejna sladkostí, samoobsluha i jako sklad. Na přání obyvatel obce Rybí zde nakonec ale vzniklo místo potkávání, které nabízí několik možností, jak spolu místní mohou trávit čas. Za podpory Místní akční skupiny Lašsko tak v srpnu letošního roku bylo otevřeno Společenské centrum Věžička.

Do roku 1975 fungoval prostor centra jako sklad patřící původním majitelům. Předchůdci starostky obce Marie Janečkové měli několik vizí, k čemu by místo využili, nepodařilo se jim ale od majitele budovu získat. „Věžičku pak dostal synovec majitele, který z toho chtěl nejprve udělat, tuším, bowling. Nakonec jsme se ale v roce 2015 domluvili, že založíme spolek a on nám budovu daruje,“ uvádí starostka. Byly různé možnosti, co se s prostorem stane. Místní obyvatelé si z většiny přáli místo setkávání. „To se nám myslím daří. Pořádáme čtení pohádek nebo i hororů při svíčkách, festivaly jídla, koncerty i workshopy,“ doplňuje Janečková. Ve Věžičce se plánují také divadelní představení, taneční kurzy, ale návštěvníci mají možnost také jen posedět a uvařit si kávu nebo čaj.

Skupina nadšenců založila Spolek Věžička, jehož členy jsou starostka Janečková i synovec původního majitele. S rekonstrukcí spolek začal v červnu loňského roku. Jelikož čas se na budově celkem dost podepsal, musela být půlka úplně zbourána. „Sanace by byla tak složitá, že by to nemělo smysl. Rekonstrukce nebyla jednoduchá, ale když už jsme s tím začali, tak jsme si nesměli připustit, že to nedoděláme. Nakonec jsme ale na vše našli řešení,“ dodává starostka. Na rekonstrukci byla zřízena veřejná sbírka a lidé mohli přispět na stavbu společného místa, o celý proces se také aktivně zajímali. Projekt podpořil Moravskoslezský kraj, společnost Innogy, místní podnikatelé a MAS Lašsko. Ta na Věžičku vyčlenila 11 200 000 korun. „Je to jeden z největších projektů v rámci naší MAS, což nebyl záměr, ale když se na to celé podíval projektant a spočítal to, tak to tak vyplynulo,“ říká předseda MAS Lašsko Dalibor Kvita.

Spolek díky svému zapojení i v MAS věděl o všech možnostech, které spolupráci s MAS přináší. „Pomohli nám s přípravou projektu, s čímkoliv se na ně obrátím, tak mi pomohou nebo aspoň navedou. Nemusím číst dlouhé návody a zprostředkují nám odborníky,“ doplňuje Janečková. I z hlediska MAS je spolupráce s obcemi velmi produktivní. „Máme hrozné štěstí, že máme jen 16 obcí. Tím pádem se jim můžeme intenzivně věnovat. Za loňský rok máme 25 podpořených projektů, celkově 60. Do teď se jedná o projekty za zhruba 67 milionů,“ vysvětluje Kvita.

Součástí projektu byla i revitalizace brownfieldu, která byla úspěšná. I proto byl projekt pro místní akční skupinu zajímavý. „Projekt je také zajímavý tím, že propojuje tvrdé peníze z IROP a měkké peníze z OP Zaměstnanost. I přes všechny peripetie se jim podařilo, že to teď dokáže fungovat dohromady,“ vysvětluje předseda MAS Lašsko a dodává: „Dříve to také vypadalo, že se v obci rozpadá vzájemná pospolitost. Například, že člověk, který se pohybuje kolem aktivit fotbalového hřiště, tak musí i jiné akce pořádat jen na fotbalovém hřišti. Schopný člověk je tu zapojen ve více aktivitách a teď pro ně může využít společenské centrum.“

V prostorách spolek plánuje v rámci „Otevřeno všem“ pořádat řemeslné, divadelní a umělecké dílny. Pořádat by se tu měli také klasické jam sessions, kam někdo přinese hudební nástroj a někdo si přijde jen poslechnout muziku. „Chtěli bychom taky nějakým způsobem připomínat významné lidi, kteří se tu narodili, například akademický malíř Adolf Zábranský,“ říká starostka. V současné době musí být bohužel centrum s ohledem na vládní nařízení zavřené. Celkově ale pandemie rekonstrukci budovy nijak zásadně nezasáhla, jen ji o měsíc prodloužila.

foto: Jan Berounský

Další články

Zobrazit více článků