Od bobu až k tabulce – rodinná firma otevřela v Drahonicích chráněnou čokoládovnu

Sociální podnik Čokoládovna Drahonice vznikla jako odnož chráněné dílny A MANO, která zaměstnává osoby se zdravotním postižením, a to fyzickým i mentálním. Majitel Václav Prokop označuje firmu jako rodinnou, nejen pro to, že ji vede se svou manželkou, ale především pro to, že pracovní a osobní rovina podnikání se v jeho životě prolíná. V drahonické čokoládovně se vyrábí nová řada čokoládových výrobků ojedinělým způsobem tzv. “bean to bar”, tedy od bobu k tabulce. 

Pracovní příležitost pro lidi s hendikepem 

Jak sám majitel Václav Prokop říká, tak je přístup bean to bar zcela odlišný od většiny ostatních čokoládoven. Firma A MANO v roce 2011 jako své první pracoviště vytvořila chráněnou keramickou dílnu na Žižkově s osmi zaměstnanci, kteří byli absolventy jejich učiliště. Nyní má tato dílna asi 20 zaměstnanců. A MANO od počátku zaměstnává zejména mladé lidi s mentálním a kombinovaným postižením, nebo jiným zdravotním postižením. Podle Václava Prokopa je sociální podnikání v základu stejné, jako jakékoliv jiné podnikání. 

Postupně přibývaly další provozovny v Drahonicích a v Sedlici, a hlavní náplní činnosti organizace se během času stala káva. “Nyní je hlavní částí portfolia společnosti A MANO káva, obecně je však cíl pořád stejný – vytváření pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Dnes naše společnost zaměstnává přibližně 70 pracovníků,” říká Václav Prokop, ředitel společnosti A MANO.

“Myšlenka čokoládovny vznikla jako komplement k pražení kávy, kde se sdílí část technologie. Zároveň se prozatím jedná o začínající trh v ČR, o produkty by tedy mohl být velký zájem,” uvádí rovněž pan Prokop. Jak dále popisuje, tak díky tomuto projektu, který podpořila i Místní akční skupina Vodňanská ryba, vytvořili 3 nová pracovní místa.

Bean to bar

Na českém trhu si tyto čokolády získávají velkou oblibu. Češi již začínají vyžadovat kvalitu na místo ceny a upřednostňují poctivé výrobky. “Čokoládu vyrábíme principem “bean to bar”, tedy ze surových kakaových bobů. V portfoliu chceme mít vždy 5 – 6 single origin čokolád. Tento přístup je zcela odlišný od přístupu většiny konvenčních čokoládoven,” vysvětluje ředitel čokoládovny.

Jak popisuje sám majitel, tak se kvalitní čokoláda pozná podle chuti, lesku a křupnutí, proto je nutné věnovat velkou pozornost i přípravným pracím jako je přebrání a pražení bobů. “Výroba dobré čokolády je opravdu alchymie. Když to řeknu s nadsázkou, tak ke každému bobu musíme přistupovat jinak. Výroba jedné čokolády zabere i týden,” uzavírá majitel Prokop.

Čokoládovna vznikla za pomoci Místní akční skupiny Vodňanská ryba a majitel čokoládovny Prokop si pochvaluje vzájemnou spolupráci a kladně hodnotí to, že je dobré mít někoho, na koho se případně mohou obrátit. Spolupráci si pochvaluje i Alena Cepáková z MAS Vodňanská ryba a dodává: “Jsme velice rádi,, že jsme mohli podpořit projekt Čokoládovny Drahonice. Díky tomuto projektu vznikla nová pracovní místa pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Tito lidé mají velmi složité uplatnění na trhu práce a na území MAS Vodňanská ryba neznám žádný další projekt, který by lidi s tímto hendikepem zaměstnával.”  Podle Cepákové také současně vznikl nový regionální produkt „Drahonická čokoláda“, který zpopularizuje místní region Vodňanska.

Místní akční skupina Vodňanská ryba, z. s. pomohla se získáním financí v celkové hodnotě 1,8 milionů korun na nová tři pracovní místa a stroje pro výrobu, jako je například temperovací stroj nebo chladnička na zatuhnutí čokolády ve formě dotace z fondů EU. Projekt je unikátní spojením podpory ze dvou operačních programů, částečně prostřednictvím OPZ a částečně prostřednictvím IROP. Podle majitele byla tato prvotní pomoc pro spuštění provozu klíčová.

foto: Jan Berounský

Další články

Zobrazit více článků